“חוק שיקום נכי נפש בקהילה” חוקק בשנת 2000 ונועד לאפשר את שיקומם של אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית ואת שילובם בקהילה.
מגוון השירותים הניתנים לאנשים המתמודדים עם מוגבלות נפשית בתחום השיקום נתונים במסגרת סל שירותים הקרוי “סל שיקום”
סל השיקום כולל מגוון שירותים בתחומי חיים שונים
- דיור – ניתנות מגוון תמיכות בתחום הדיור שמטרתם לסייע לאדם בשיפור המיומנויות לחיים עצמאיים בקהילה, באמצעות תנאי דיור נאותים ומכבדים, תוך מתן תמיכה, סיוע ושמירה על קשר קבוע עם שירותי הקהילה.
- תעסוקה – שירות זה מאפשר תעסוקה המותאמת לרצונו וליכולותיו של אדם המתמודד עם מגבלה נפשית הנמצא בתהליכי שיקום. מגוון האפשרויות נע משלב טרום תעסוקתי ועד לתעסוקה בשוק החופשי..
- השכלה – שירות שנועד בסיוע של מימוש היכולות הלימודיות שלהם, השלמת השכלה ואף קבלת ליווי ותמיכה במהלך לימודים אקדמאים.
- חברה ושעות הפנאי – מטרת השיקום החברתי היא היכרות ולמידה של מיומנויות חברתיות, הקנית ידע ועצמאות בתחום, הענקת תחושת שייכות, הפגת בדידות, יצירת קשר והשתלבות בקהילה.
- סומכות שיקומית – השירות מיועד לאנשים הזקוקים לתמיכה, לליווי ולהדרכה אינטנסיביים בתחומי חיים שונים, במטרה לסייע להם בתהליך הסתגלותם לחיים בקהילה וחיזוק תפקודים משמעותיים בחייהם.
- סיוע למשפחות נפגעי נפש – בני המשפחה של אנשים עם פגיעה נפשית מתמודדים בעצמם עם קשיים רבים. ברחבי הארץ פועלים מרכזי ייעוץ למשפחות המספקים מידע ותמיכה באמצעות ייעוץ פרטני וקבוצתי, הרצאות וסדנאות .
- תיאום טיפול- שירותי תיאום טיפול מסייעים לאדם בתהליך היישום והתיאום של מתן כל השירותים הניתנים על ידי ועדת השיקום המחוזית
- טיפולי שיניים – סל שיקום מסייע במימון שיקום הפה. הסיוע ניתן לפי תעריפים הנהוגים במרפאות לנזקקים בלבד, כפי שהם נקבעים בשיתוף עם משרד הבריאות. הסיוע כרוך בהשתתפות כספית של האדם.